top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverElizabeth Gyovai

Spier- en spanningsklachten

Bijgewerkt op: 29 jun. 2020

Spier- en spanningsklachten komen heel vaak voor. Meestal is dat de belangrijkste reden dat iemand op zoek gaat naar een fijn massage-adres. 

Waar komen die spanningen vandaan? Hoe ontstaan die klachten? We denken snel dat die klachten komen enkel van sporten, fietsen, of van een verkeerde houding of verkeerde beweging. Dat speelt natuurlijk wel een rol, maar de belangrijkste oorzaak is een spierspanning die al van tevoren aanwezig was in onze spieren. Die spanning is grotendeels afkomstig van een onbewuste overtuiging, van een negatief oordeel over wat we aan het doen zijn. Ze zijn verbonden met (oude) herinneringen en onverwerkte emoties.

In een ontspannen staat zijn onze spieren en pezen soepel, en ze rekken en vormen met onze bewegingen mee. Maar als er een negatieve herinnering of overtuiging in ons geheugen vastzit over een bepaalde gebeurtenis, activiteit, of over de taak waar we mee bezig zijn, dan uit zich dat in te hoge spanning in de spieren. Die spanning beïnvloedt dan de soepelheid in onze spieren waardoor er makkelijk knopen ontstaan en meer kwetsbaar worden voor blessures. 

Een voorbeeld:

Iemand is wat laat en haastig vertrokken met zijn fiets naar zijn werk. Onderweg voelt hij steeds meer pijn in zijn kuiten. 

Normaal gesproken, als het lichaam ontspannen is, dan is snel fietsen helemaal geen probleem. Maar als er een geestelijke weerstand tussen komt, zoals: ik heb helemaal geen zin in naar mijn werk te gaan, maar ik moet, want anders...... (dus een angst gedachte). Dan treedt er direct onnodige spierspanning op ergens in ons lichaam, waardoor blessures en andere klachten de kans krijgen om zich te ontwikkelen.In combinatie van lichaam en geest ontstaan dus de meeste spierklachten en blessures. 

Daarom is het noodzakelijk om lichaam en geest tegelijk aan te pakken en meer bewustzijn te verkrijgen over onze gedachten, ons gedrag en lichaamshouding.


152 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page